Skåne

Pendlare orkar inte fler tågkontroller

4:22 min

Flera tågresenärer är oroliga för att utökade ID-kontrollerna ska skapa mer förseningar på Öresundstågen.

En tågpendlare som redan drabbats av förseningar på grund av de införda ID-kontrollerna i Hyllie i Malmö, drar en djup suck när P4 Malmöhus frågar honom om regeringens planer att utöka kontrollerna.

– Jag bara känner att jag är trött, och gud, jag får väl sluta med detta. Hur länge det ska hålla på, det vet man inte, men det är väldigt tråkigt och irriterande och tröttande när man pendlar varje dag.

– Jag tror det kommer bli väldigt svårt, det kommer bli väldigt mycket under rusningstrafik på morgonen, jag tror att jag kommer påverkas mycket, säger en annan kvinnlig tågpendlare.

18 000 pendlar varje dag över sundet. De skärpta kontrollerna som regeringen vill införa innebär att man måste visa upp giltig ID-handling i samband med biljettköp till bussen, tåget eller färjan från Danmark eller Tyskland till Skåne.

Men det är oklart hur exempelvis Skånetrafikens ansvar för kontrollerna kommer att se ut, enligt Malin Tykesson, pressekreterare för Socialdemokraterna i Region Skåne.

– Det här med transportörsansvaret gäller inte ännu, utan det är ID-krav som gäller, enligt informationen vi har fått från regeringen.

Ett transportörsansvar innebär också att bolagen kan få betala för att föra tillbaka personer utan ID till den plats där de steg på. Det är också oklart vilken roll polisen ska ha i detta som redan idag utför pass- och ID-kontroller på bland annat Öresundstågen på station Hyllie. Inte heller fackförbundet Seko vet hur detta kan påverka deras medlemmar som jobbar på tågen.

– För det första vill vi se ett beslut och omfattningen av det här. Därefter får vi ta ställning huruvida vi kan genomföra detta med eller utan utbildning. Det finns ju säkert regler för hur sådan här verksamhet ska fungera så klart, säger Lars Holmqvist, lokförare och klubbordförande för Seko Öresundståg.

Just nu pågår en diskussion om hur kontrollerna ska gå till mellan Skånetrafiken, danska tågbolaget DSB, Öresundstågen och näringsdepartementet i regeringen. Skånetrafiken kommer med olika förslag om hur de här kontrollerna ska gå till, men vilka de är, eller hur de kan tänkas påverka resenärerna vill inte regionstyrelsen uttala sig om i dagsläget.

– Utgångspunkten är att det ska drabba dem i minsta möjliga mån, säger Malin Tykesson, pressekreterare för Socialdemokraterna i Region Skåne.

Statsminister Stefan Löfven (S) har sagt att kontrollerna ska införas "i närtid". Malin Tykesson kan inte svara på när, men regeringen ska komma med ett lagförslag före jul, ett förslag som sedan ska röstas igenom i riksdagen.