Ryska sanktioner mot Turkiet

2:27 min

Ryssland har beslutat att införa ekonomiska sanktioner mot Turkiet. Det handlar om en handel värd mångmiljardbelopp mellan länderna.

Det nedskjutna ryska jaktplanet kommer påverka ländernas relationer under en längre tid. Konkreta förslag presenteras av regeringen om två dagar säger ryske premiärminister Dmitri Medvedev.

Diplomatiskt har vi reagerat på detta brott, nu kommer ekonomiska och humanitära konsekvenser, säger den ryske premiärminister Dmitrij Medvedev

Områden som kan komma att påverkas är gemensamma investeringsprojekt, livsmedelsimport, gas och turism.

I dag kom besked att 20 procent av turkiska livsmedel, som importeras till Ryssland inte håller godtagbar standard och påstås till och med innehålla gifter. Det ska framförallt gälla köttimporten.

I spåren av EU:s sanktioner och de ryska motsanktionerna har rysk importen  av frukt och grönt från Turkiet ökat. Varje år importerar Ryssland för hundratals miljarder rubel från Turkiet. Bara tomatimporten beräknas, enligt statistik från rysk tv, vara värd över 100 miljarder rubel årligen.

Men officiellt säger Ryssland att citrusfrukter tex  kan köpas från Argentina, Sydafrika, Förenade Arabemiraten och Israel istället.

Ryska veteexportörer avbryter avtal om export till Turkiet, i väntan på officiella ryska beslut. Ryssland exporterar vete och olja bland annat till Turkiet.

Vid gränserna mot Ryssland hålls redan turkiska lastbilar och turkiska resenärer kvar längre än vanligt. Turkiskskyltade bilar på väg till Ryssland via Georgien släpps inte igenom enligt uppgifter från georgiska myndigheter.

Turismen är ett annat stort område, runt fyra miljoner ryssar åker årligen till Turkiet. Men nu har de största ryska charterbolagen stoppat sälja Turkietresor. Ryssland uppmanar dessutom alla ryska medborgare, som finns i Turkiet just nu, att lämna landet.

Samtidigt minskas ändå generellt den ryska turismen utomlands. Nästa år väntas en nedgång med nära 40 procent. Flera resebyråer har gått omkull, men det har också att göra med en sämre ekonomi generellt och sänkt värde på rubeln. Därför är det svårt att tro att de ryska turisterna väljer de dyrare resmålen istället för billiga Turkiet och Egypten.

Största frågetecknet gäller dock gasen. Turkiet är Rysslands näst största gasimportör efter Tyskland. Hälften av gasen är rysk, men att stoppa dessa leveranser får också stora ekonomiska konsekvenser för Ryssland.

Om två dagar presenteras det ryska förslaget med sanktioner mot Turkiet.