Pressmeddelande 2015-11-27

P1 Dokumentär: Såren från Sarajevo

Den 14 december är det 20 år sedan Daytonavtalet skrevs på. Ett extremt blodigt och oerhört smärtsamt krig på Balkan tog slut. Det blev fred på pappret. Men kriget lever fortfarande i människor och smärtan finns kvar där. Hur ser den ut idag? Och vart tar smärtan vägen? Dejan Cokorilos berättelse i P1-dokumentären ”Såren från Sarajevo” sänds söndag 6 december i P1.

P1-dokumentären Såren från Sarajevo är ett av de många program som sänds 2-3 december i P1, P3 och P4 som skildrar människors historier från kriget på Balkan. 

– Dessa historier finns mitt ibland oss och utgör en parallell till dagens situation med människor som flyr kriget i Syrien, säger Robert Barkman, projektledare.

Såren från Sarajevo är inte en berättelse om kriget, men det är inte heller en berättelse om freden. Det är en berättelse om tillståndet mitt emellan kriget och freden, för i fredens tid är kriget ständigt närvarande. Den handlar även om vad som händer i en familj när barnen tvingas växa upp snabbt och föräldrarna hamnar i en beroendeställning när barnen kan språket bättre.

– Min mamma, Neda Cokorilo, sköts ned av en krypskytt i Sarajevo. Hon överlevde skottet men hennes liv tog slut. Det liv hon levde och den hon var förändrades för alltid. Hon blev av med det mesta som hon hade byggt upp under sitt liv – yrkesliv, socialt liv, materiella ting, framtidsutsikter men viktigast av allt sin hälsa. Skottet orsakade stora skador, vilka hon lider av än idag. Hon är mycket svårt sjuk och aldrig smärtfri, säger Dejan Cokorilo.

– Genom min historia önskar jag få fatt i de känslor och tankar som cirkulerar hos andra människor i Sverige som har levt med kriget och smärtan i 20 år, säger Dejan Cokorilo. Min familj är på många sätt lik andra flyktingfamiljer. Här finns sorg. Här finns glädje, stolthet, oro men också en del oskrivna regler om sådant som man inte pratar om. Sådant som var och en av oss bär inom sig. En tyst överenskommelse. Livet har gått vidare och det är ingen idé att blicka tillbaka på det som har hänt.

P1-dokumentären Såren från Sarajevo sänds söndag 6 december kl. 15.03 i P1. Programmet finns på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play från onsdag  2 december kl. 06.00. 

Om Dejan Cokorilo:
Dejan Cokorilo, född 1979, uppvuxen i Sarajevo, flydde från kriget och kom till Sverige när han var 12 år gammal. Bor med familjen i Sollentuna utanför Stockholm, den kommun som han först kom till 1992. Arbetar sedan 2004 på Sveriges Radio, just nu som programledare för morgonprogrammet i P4 Stockholm.


Pressbild:
P1 Dokumentär: Såren från Sarajevo. Dejan Cokorilo med familj. Foto: Privat
Pressbild


För mer information och intervjuer, vänligen kontakta:

Caroline Meyer Lagersparre, pressansvarig 
caroline.meyer@sverigesradio.se
0730-70 25 00

Besök Sveriges Radios presswebb: sverigesradio.se/press och twitter.com/pressgruppen