Polisen tog till våld efter två minuter - trots regler om samtal

2:54 min

Vid det våldsamma polisingripandet som ledde till 28-årige Sinthu Selvarajahs död på sjukhuset i Västerås befann sig de fem poliserna på den psykiatriska avdelningen i bara två minuter innan de angrep honom med våld.

Hör hela domkumentären om fallet Sinthu.


I december förra året drabbades 28-årige ingenjören Sinthu Selvarajah av en plötslig psykos.

Han blev aggressiv och instängd i ett tomt rum på en psykiatrisk avdelning i Västerås.

Personalen trodde felaktigt att han hade ett rakblad i rummet och ringde därför polisen.

I situationer som den här ska polisen förhandla, alltså försöka få igång ett samtal, för att undvika ett våldsamt ingripande.

Men de fem poliserna som kom hade bara varit på avdelningen i två minuter när de bestämde sig för att tillsammans med en ordningsvakt storma rummet - utan att förhandla först.

– Man har överhuvudtaget inte övervägt att tala personen till rätta under den korta tiden, och det är ju vad man ska göra och vad all erfarenhet visar. Här har inte den möjligheten prövats överhuvudtaget som jag ser det, säger Annika Norée, docent i straffrätt.

I våras lades internutredningen ner mot alla inblandade poliser. I den nedlagda förundersökningen framgår det varför poliserna bestämde sig för att storma rummet: Det var för att Sinthu Selvarajah tog sig jackhuvan och vände ryggen till poliserna.

I en promemoria skriver insatschefen:

"För mig är det en signal att en person inte är motiverad följa polismans order och underkasta sig tvång från polis. Man är, i polistermer, en motiverad gärningsman…"

– Bara för att någon vänder sig om, eller att man kan tro att personen kanske har något vapen, ger inte befogenhet att använda våld, säger docent Annika Norée.

Shobana Selvarajah, syster till Sinthu, är mycket frågande till polisens insats.

– Att man i stället stormar in fem poliser och slår honom och gör ett ingripande där de använder otroligt mycket våld, det är för mig obegripligt. Varför väljer man inte att låta personen ifråga att lugna ner sig först?

Psykiatern Ulf Åsgård, som bland annat jobbat som polisläkare, säger att det är märkligt att poliserna inte försökte prata med Sinthu Selvarajah:

– Jag tycker helt enkelt att det är konstigt att man inte har ansträngt sig mera, att försöka lösa det utan överdriven våldsanvändning. Att man drar in med sex stycken poliser och ordningsvakter, det är för många redan från början, säger Ulf Åsgård.

Christer Tessmann, nationell förhandlingskoordinator, på polisen och förklarar polisens taktik:  

– Grundtaktiken är defensiv och det handlar om att skapa en dialog, en kommunikation på något sätt.

– Och till den möjligheten så finns det ju förhandlare i krissituationer utspridda i hela myndigheten, säger han.