Övergrepp kan bli effekt av personalbrist inom omsorgen

1:41 min

Luleå kommun har det senaste året skakats av två fall då personal misstänks ha förgripit sig på kunder på gruppboenden – och personalbristen inom omsorgen gör att det blir allt svårare att hitta lämplig personal.

− Vi har stora svårigheter, det är bara att erkänna. Vi har svårt att hitta undersköterskor och personal som är utbildade för att jobba med funktionshindrade, säger Mats Larsson som är kvalitetsstrateg på socialförvaltningen i Luleå kommun.

Förra sommaren gjordes den första polisanmälan om ett misstänkt övergrepp mellan personal och brukare på ett av kommunens gruppboenden. I höstas inträffade en liknade händelse.

Ingen av de misstänkta har dömts för brott då utredningarna lagts ner i brist på bevis. Men de som misstänkts för brotten jobbar inte längre kvar i kommunen.

Den personalbrist som Luleå kommun står inför gör att det är svårt att hitta lämplig personal. Men den personal som anställs kollas i belastningsregistret och referenser tas, men trots det inträffar det händelser som den senaste tidens misstänkta övergrepp. Något som kvalitetsstrategen Mats Larsson ser allvarligt på.

− Det är jätteallvarligt och det är framförallt allvarligt för brukarna som blir utsatta. Vi har ett ansvar för att de ska skyddas och tas omhand och så händer sånt här, självklart är det allvarligt.

Vad gör då kommunen för att förhindra att det sker igen?

− Det vi jobbar med är att höja kompetensen och att vara ännu noggrannare när vi anställer personal, men inte ens det kan förhindra att vi får in personer med dåligt omdöme, säger Mats Larsson.