Ny mjukpappersmaskin en försäljningssuccé

1:20 min

På två år har Valmets nya mjukpappersmaskin sålt för 1,5 miljarder kronor till kunder runt om i världen. En maskin som tagits fram av ingenjörerna i på Lamberget i Karlstad.

– Det är en väldigt stor succé. Den här branschen är speciellt konservativ och det är stora investeringar. Att ta in ny teknik innebär ju en stor risk för kunderna, därför är den nya maskinen lyckosam, säger Anders Björn  som är ansvarig för Valmets mjukpappersverksamhet.

Sju mjukpappersmaskiner har hittills sålts. NTT-Maskinen, som den kallas, konsumerar mindre energi och mindre fiberråvara vid papperstillverkningen än andra maskiner enligt Anders Björn. Den kan också ses som en ny generation av mjukpappersmaskiner.

– Det är ett nytt sätt att göra mjukpapper. Den gamla tekniken bygger på teknik från 70-talet och nu är det här en ny process och det är klart att det är väldigt stor sak i den här industrin.

NTT-maskinen räddar upp den ekonomiska svacka som företaget var i tidigare i år och försäljningsframgångarna spås hålla i sig ett tag till

– Det är jag övertygad om så nu gäller det att se till att vi har tillräckligt med resurser för att klara av det, säger Anders Björn och menar att man kommer behöva anställa mer personal.

– Vi tittar på ett femtontal nyrekryteringar men vi kommer se över det ytterligare nästa år.