Barn med cancer inte rädda att prata om döden

1:46 min

Att prata om döden med barn kan vara svårt, och att prata om döden med sitt döende barn, måste vara bland det svåraste man kan göra. Eller är det kanske inte det?

– Det visade sig att det var inte så svårt, konstaterar Li Jalmsell, läkare och forskare vid Uppsala universitet.

Tidigare studier har visat att många föräldrar tycker att det är viktigt att kunna prata med sina svårt sjuka barn om döden. En del som inte gjort det, ångrar sig efteråt.

Li Jalmsell ville hitta ett sätt att hjälpa barn och föräldrar att prata om döden, och gjorde därför en enkätstudie bland föräldrar som förlorat sina barn i cancer. Det visade sig att det ofta var barnen som tagit initiativet till samtalen.

– Det tror jag beror på att de är mindre rädda än vi. De kanske inte förstår att man ska var rädd. Eller så är det vi som inte förstår att man inte ska vara rädd. Men de törs. Då gäller det bara att vi ska våga lyssna. Och prata, fortsätter hon.

Genom enkäten berättade föräldrarna att samtalen om döden ofta utgick från sagor och filmer. En mamma till en sexårig pojke skrev att "Erik tyckte inte om Bröderna Lejonhjärta, men sista månaden tittade vi ofta på filmen och pratade om det".

– Det är så här barnen visar att de vet att de är döende och att de är öppna att prata om det. Och vi måste våga bemöta barnen och prata med dem. De vill ofta prata.

Britt-Marie Frost är överläkare och forskare vid Akademiska barnsjukhuset i Uppsala. Hon försöker alltid hjälpa föräldrarna att komma hit för att prata om processen de går igenom, medvetenheten att de kommer att förlora varandra.

– Då får man möjligheten att bearbeta det tillsammans. Och det funkar många gånger. Men de behöver hjälp och handledning att komma dit.

Referens: Jalmsell L, Towards Good Palliation for Children with Cancer: Recognizing the Family and the Value of Communication, 2015, Digital Comprehensive Summaries of Uppsala Dissertations from the Faculty of Medicine, doctoral dissertation, ISSN 1651-6206 ; 1123