Regeringen når lägsta opinionssiffror på flera år

2:19 min

Regeringspartierna har nu sina lägsta opinionssiffror på flera år. Det framgår av Svensk väljaropinion, en sammanvägning av opinionsundersökningar som Novus gör för Ekot.

Se detaljerad grafik här.

Sämst går det för Miljöpartiet som når sin lägsta notering sedan mätningarna började 2010.

– Vi vill ju lyckas bra mycket bättre än så här, men det har också varit en höst som har fokuserat väldigt mycket på andra frågor än dem som Miljöpartiet rönt stora framgångar med i regeringen, säger Anders Wallner, partisekreterare för Miljöpartiet.

Miljöpartiet får 6,4 procent i Svensk väljaropinion, det är en liten minskning sedan förra mätningen men den sämsta siffran sedan mätningarna började göras 2010.

Under mätperioden presenterades sexpartiuppgörelsen om flyktingpolitiken, men därefter har regeringen presenterat ytterligare ett paket med skärpta regler som genererat stark intern kritik inom partiet.

Partisekreteraren Anders Wallner menar att det är först nu, efter drygt ett år i regeringsställning, som väljarna kan se gröna avtryck i regeringspolitiken.

– Jag tror att det finns många platser runt om i Sverige där gröna styren har gett effekt, med miljösatsningar och satsningar på skolan. Ju mer vår politik får effekt och ju mer tid vi får att prata om den så är förhoppningen att fler kommer att upptäcka Miljöpartiet, säger Anders Wallner.

Även Socialdemokraterna får ett svagt resultat. 25,8 procent är bara en marginell minskning sedan förra mätningen, men det lägsta stödet sedan förra partiledaren Håkan Juholts avgång.

Sverigedemokraterna ligger kvar på höga nivåer. Partiet når 19,1 procent, en liten ökning sedan förra månaden men den högsta siffran någonsin i Svensk Väljaropinion. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson är inte förvånad över siffrorna.

– Väljarna har under långt tid sagt att vi är det parti som har högst trovärdighet när det gäller synen på invandrings- och flyktingpolitiken. Och när nu de problem som den här akuta krisen medför blir allt mer påtagliga så kommer man till oss i hög grad, säger han.

Alla förändringarna i opinionen är små. Blocken är i praktiken jämnstora. Bland allianspartierna så ökar både Moderaterna, till 23,2 procent, och Liberalerna, till 5,6 procent medan Centerpartiet backar till 6,8 procent. Men samtliga förändringar är marginella.

Kristdemokraterna ligger kvar oförändrat på 3,7 procent och ligger därmed fortsatt under riksdagsspärren. Regeringens budgetpartner Vänsterpartiet ökar något och når sin bästa notering sedan valet förra året: 6,9 procent.