Så vill republikanerna sabotera för Obama på klimatmötet i Paris

1:44 min

Republikanerna i USA trappar upp sina försök att underminera och sabotera president Obamas ambitioner att nå ett avtal om utsläppsbegränsningar på klimatmötet i Paris.

USA är ju en nyckelspelare när det gäller att få till ett nytt klimatavtal, men presidenten saknar avgörande stöd på hemmaplan från sina mäktiga politiska motståndare, alltså de republikaner som har majoritet i kongressen.

– Klimatförändringarna är en bluff och att människan skulle kunna påverka klimatet är den största lögn som det amerikanska folket utsatts för.

Så låter Oklahomasenatorn Jim Inhofes totalsågning av den vetenskap som de flesta av världens forskare ställer sig bakom.

Jim Inhofe är inte vilken republikan som helst, han är ordförande i senatens miljöutskott och har därmed mycket stor makt över vilken miljöpolitik republikanerna driver i den kongress där partiet har majoritet.

Inhofes mål är att sätta stopp för president Obamas ambitioner att minska koldioxidutsläppen, liksom för att USA ska bidra ekonomiskt till fattigare länders försök att bromsa klimatförändringarna.

Med bara något dygn kvar till Parismötet förnyar nu Inhofe och hans många anhängare i kongressen sina försök att stoppa både USA:s president och ett nytt klimatavtal.

I en attack på flera fronter ingår att redan nästa vecka rösta mot några av de federala utsläppsregler som Obama kunnat införa genom att gå förbi kongressen och utfärda så kallade presidentdekret.

Det kommer också att bli en röst mot USA:s bidrag till den globala klimatfond som anses vara en förutsättning för att utvecklingsländer ska kunna göra något åt sina utsläpp.

Målet är klart uttalat: Att ge Paris och omvärlden signalen att vad Obama än beslutar i USA:s namn, så har han inte politiskt mandat på hemmaplan för det.

Man vill visa att det är kongressen som stiftar USA:s lagar, och att både den, och en eventuellt kommande republikansk president, antingen kommer att strunta i, eller riva upp, både internationella överenskommelser och inhemska utsläppsregler.