Polisen gick ut med fel uppgifter efter Sinthus död

2:27 min

Uppgifterna om att de poliser som ingrep mot Sinthu Selvarajas möttes av våld, var felaktiga. Det visar Ekots fortsatta granskning av polisinsatsen i Västerås som ledde till 28-årige Sinthus död.

När det förra året blev känt att en patient dött efter ett våldsamt ingripande på en psykiatrisk avdelning i Västerås gick polismyndigheten ut i media och hävdade att poliserna plats att mötts av våld.

Men den bilden delas inte av sjuksköterskan Mikael Karlsson som stod utanför det rum där Sinthu var instängd.

– Han frågade ju: "Jag är lugn nu kan jag komma ut?". Man hörde hur han gick omkring därinne och att det prasslade och han sa själv: "Jag är lugn nu får jag komma ut?", säger sjuksköterskan Mikael Karlsson.

Det var först efter två dagar, sedan media uppmärksammat den våldsamma insatsen på psykiatriska avdelningen, som polisen berättade att en man dött vid ett polisingripande.

Budskapet från polismyndigheten var att poliserna på plats mötts av våld. Så här sa polisens pressekreterare Victoria Holmgren i P4 Västmanland:

– När poliserna kom dit möttes de av en man i 30-årsåldern som var mycket aggressiv, våldsam och hotfull. Och när mannen skulle omhändertas var han fortsatt våldsam och gjorde utfall mot poliserna med ett föremål, så de var tvungna att använda våld."

Sinthu Selvarjah skulle alltså ha varit våldsam och gjort utfall mot poliserna. Men när vi granskar de sekretessbelagda promemoriorna som poliserna själva skrev efter ingripandet kommer en annan bild fram.

Sinthu var instängd på ett tomt patientrum när polisens insatsledare kikade in genom dörren och såg Sinthu vanka omkring i rummet. Det som utlöser stormningen är inte att Sinthu är våldsam utan att han tar på sig huvan på sin jacka.

I sin promemoria skriver insatschefen att han ser Sinthu:

"…vända sig om och ta på sig luvan på jackan han har på sig. För mig är det en signal att en person inte är motiverad följa polismans order och underkasta sig tvång från polis. Man är, i polistermer, en motiverad gärningsman."

Därefter stormar poliserna rummet. Polisen ska enligt instruktionerna förhandla, alltså prata med den som är i rummet, men det sker ingen förhandling. Så här skriver en annan av poliserna i sitt PM:

 "Vi skrek att vi var från polisen och att han skulle lägga sig ned på golvet... Därefter hörde jag kommandot "framåt" från gruppchefen."

Victoria Holmgren är polisens pressekreterare i Västmanland. Det var hon som påstod i media att Sinthu var våldsam:

– Det var de initiala uppgifterna som vi hade om händelseförloppet och det var det vi gick ut med. Så var det här också i ett tidigt skede av den utredning som sedan följde.

Men vad tänker du om att ni gick ut med felaktiga uppgifter? Oavsett om det var tidigt eller inte?

– Fast det här var de initiala uppgifterna som vi hade om händelseförloppet och det var därför vi gick ut med dem då, säger Victoria Holmgren