MP-medlemmar vill rösta om migrationsbeskedet

1:22 min

Bakom de miljöpartistiska kulisserna pågår ett febrilt arbete för att få till en medlemsomröstning om det historiska migrationsbeskedet som lades fram av regeringen i tisdags. Ekot har tidigare rapporterat om det utbredda missnöjet inom partiet efter uppgörelsen med Socialdemokraterna. Före detta miljöpartistisk riksdagsledamot, Lage Rahm, driver initiativet.

– Vi måste ju stå för vad vi tycker. Om då Socialdemokraterna tycker att det är mycket viktigare att begränsa invandringen än att fortsätta ha en samarbetsregering, ja då får det stå för dem, och då tycker jag att det är ganska talande, säger Lage Rahm.

Minst tio procent av partiets medlemmar måste stå bakom initiativet för att få till en omröstning, och Lage Rahm upplever att stödet inom partiet finns. Men hur exakt frågan skulle formuleras i en eventuell omröstning vill han inte gå ut med än.

Lage Rahm är i dag aktiv inom Miljöpartiet i Göteborg, och är en av många partimedlemmar som är missnöjda och besvikna över beskedet som fick språkröret Åsa Romsons tårar att falla under presskonferensen med statsministern.

Jon Karlfeldt är Miljöpartistyrelsens sammankallande, och är skeptisk till en eventuell medlemsomröstning:

– Det skulle vara väldigt svårt att formulera en bra fråga för den typen av omröstning. Medlemsomröstningar lämpar sig bäst för den typen av frågor där det är väldigt tydligt vad alternativen är och vad konsekvenserna av dem är, säger Jon Karlfeldt.

Exakt vad konsekvenserna av en eventuell omröstning skulle kunna vara är omöjligt att förutse, men det skulle onekligen innebära en konfrontation med Socialdemokraterna.

– Ja det får väl innebära helt enkelt att vi får meddela Socialdemokraterna att vi inte kan stå bakom den uppgörelsen, säger Lage Rahm.