Kurdisk advokat dödad i Turkiet

1:29 min

I sydöstra Turkiet har en känd kurdisk människorättsadvokat i dag skjutits ihjäl vid ett pressmöte, en polisman dödades också och ett tiotal personer skadades. Advokaten Tahir Elci var ordförande för advokatsamfundet i Diyarbakir, han sköts i huvudet strax efter att han vädjat om fred och ett stopp för våldsspiralen i sydöstra Turkiet

– Vi vill inte ha vapen, skottlossningar eller militäroperationer i civila människors offentliga utrymme, sa Tahir Elci till pressen i Diyarbakirs gamla stad i morse. Strax efteråt hörs skottlossning, det är oklart precis vad som hände men vittnen beskriver att den välkände människorättsadvokaten sköts i huvudet.

Han dödades i området Sur, där väggarna redan är skadade av kulor och skottlossning, de senaste månaderna har turkisk polis och unga anhängare till den kurdiska PKK-gerillan drabbat samman i just det här området. Civila har dödats i flera städer i sydöstra Turkiet när de hamnat i skottlinjen.

Tahir Elci har kritiserat våldet från bägge sidor, men riskerade också åtal och fängelsestraff efter att ha sagt i turkiska CNN att han inte anser att PKK-gerillan är en terroristorganisation.

Trots att gärningsmannen än så länge är okänd så har Turkiets president Tayyip Erdogan sagt att det som hänt visar "att det är viktigt att fortsätta kampen mot terrorismen".

Att en advokat dödas på öppen gata väcker mörka minnen i Turkiet, från 80- och 90-talen då paramilitära grupper utförde avrättningar på sina motståndare på gatorna i sydöstra Turkiet. Turkiska myndigheter har utfärdat ännu ett utegångsförbud i området Sur där Tahir Elci blev skjuten.