Ryssland meddelar sanktioner mot Turkiet

Importstopp, vissa näringsförbud, stopp för turistresor och inskränkningar i arbetstillstånd är några av sanktionerna Ryssland i dag meddelade gentemot Turkiet.

Rysslands president Vladimir Putin har skrivit under sanktionerna men detaljer om till exempel vilka turkiska varor som drabbas kommer att beslutas av regeringen. Charterflyg stoppas också och turkiska transportföretag får begränsad rörlighet i Ryssland.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan sträckte tidigare på lördagen ut en hand mot Ryssland med ett uttalande om att vara "verkligen ledsen" och önska att nedskjutningen av det ryska stridsplanet i tisdags "aldrig hänt".

Moskva är dock än så länge på krigsstigen. Kremls talesperson Dmitrij Peskov kallar nedskjutningen för "absolut vansinne" och den turkiska hållningen efteråt för "en absurd teater".

Erdogan har också upprepat en begäran om ett möte med sin ryske kollega Vladimir Putin vid klimatmötet i Paris, men Ryssland har inte svarat.

Turkiska medborgare avråds från alla icke nödvändiga resor till Ryssland, har utrikesdepartementet i Ankara meddelat.

I går beslutade Ryssland att visumfriheten för turkar dras in från och med årsskiftet.

Enligt Turkiet sköts det ryska stridsflyget ner efter upprepade varningar, sedan det kränkt turkiskt luftrum. Ryssland hävdar tvärtom att planet hela tiden befann sig över Syrien och attackerades utan förvarning.