Civil Rights Defenders kommer att driva fallet om Sinthu vidare

1:55 min

Människorättsorganisationen Civil Rights Defenders engagerar sig nu i fallet Sinthu, som dog i samband med ett polisingripande på en psykiatrisk avdelning i Västerås.


Om ingen ställs till svars för det våldsamma polisingripandet som ledde till Sinthu Selvarajahs död kommer organisationen att driva ärendet vidare rättsligt.

– Ja, vi pratar ju om allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter, som både finns återgivna i svenska lag men även i internationell rätt.

– Så vi kommer att driva ärendet vidare antingen nationellt eller till exempel via Europadomstolen eller liknande kontrollorgan, säger Robert Hård, chef för Civil Rights Defenders. 

Så om förundersökningen läggs ner igen så kommer ni att driva ärendet vidare?

 – Ja, det kommer vi att göra.

Ekot har avslöjat vad som egentligen hände när 28-årige Sinthu Selvarajah dog vid ett våldsamt polisingripande på en psykiatrisk avdelning i Västerås förra året.

Sinthu Selvarajah, som drabbats av en plötslig psykos, var instängd på ett tomt patientrum när fem poliser och en ordningsvakt stormade rummet.

Vid ingripandet användes livsfarliga metoder som enligt tre rättsmedicinska experter kvävde Sinthu.

I våras lades internutredningen ner mot de inblandade poliserna och åklagaren skrev att det inträffade var en olyckshändelse.

Men Ekot har hittat stora brister i åklagarens förundersökning, bland annat fick obducenten inte veta att ett vittne sett polisen använda grepp som riskerar orsaka kvävning. 

I samband med vår granskning har utredningen tagits upp igen, men med samma åklagare.

Civil Rights Defenders och Sinthus familj nu kräver nu i ett första steg att åklagaren byts ut.

– Det första vi vill göra är att byta ut den chefsåklagare som har ärendet just nu. Anledningen är att vi tycker att det framkommit så mycket som är väldigt märkligt, säger Shobana Selvarajah, som är syster till Sinthu.

– Ingenting av det här kommer att ge oss vår bror tillbaka men vi känner att vi måste göra det jobb vi kan göra och den insats vi kan för att inte det här ska hända igen