Tillgänglig 9/12 2015 - 19/1 2016

Evabritt Strandberg läser ”De sista vittnena” av årets Nobelpristagare Svetlana Aleksijevitj

När historia skrivs är barnen sällan eller aldrig närvarande. Svetlana Aleksijevitj ville ändra på det och började redan i slutet av 70-talet intervjua människor som var barn under andra världskriget. Miljoner barn dog under kriget, de sista vittnena är barn som överlevde. Av alla sina intervjuer gjorde hon sedan nobelprislitteratur av 100 berättelser. I Radioföljetongen hör vi ett urval av dessa berättelser.

Med De sista vittnena fullbordar Svetlana Aleksijevitj det stora projektet Utopins röster där också böckerna Kriget har inget kvinnligt ansikte, Tiden second hand, Bön för Tjernobyl och Zinkpojkar ingår.
”Ett monument över lidande och mod i vår tid” som Svenska Akademien skrev i sin motivering till årets Nobelpris i litteratur.

Evabritt Strandberg är känd som såväl skådespelare som sångare. Hon har sedan 1960-talet synts i uppsättningar på bland annat Dramaten och Göteborgs stadsteater. Dessutom har hon deltagit i ett antal TV- och filmproduktioner. Sin första roll i en långfilm gjorde hon i Bo Widerbergs Kärlek 65 där hon slog igenom stort, sin senaste stora filmroll gjorde hon i den uppmärksammade filmen The quiet roar.