Feminism för alla med Chimamanda Ngozi Adichie

2:18 min

Den nigerianskamerikanska författaren Chimamanda Ngozi Adichie har hyllats för romaner som "En halv gul sol" och "Americanah". Nu ges en tunn skrift av henne med titeln "Alla borde vara feminister", en version av ett Ted talk som Adichie höll 2013. Jenny Aschenbrenner har läst texten som ska delas ut till alla landets gymnasister i årskurs 2.

Och jag blir lite förfärad. Är detta vad vårt lands uppväxande ungdom anses behöva?

Chimamanda Ngozi Adichie, en av mina absoluta favoriter bland världens yngre författare, skriver apropå en vän som alltid säger tack när hennes man byter blöjor: "Hur skulle det vara om hon såg det som något naturligt och normalt att han hjälper till att ta hand om sitt barn?".

Det är frustrerande att höra denna internationella, intellektuella storhet vara tvungen att backa så långt in i självklarhetens hörn för att hon talar om feminism.

Ett ämne. Så farligt. Så hotande. Att varje stavelse om det måste artikuleras med största möjliga tydlighet så att inget, inget kan missuppfattas och samtidigt viskas fram med den mjukaste av röster så att den manliga vreden inte väcks.

Denna tunna skrift var först ett TED talk under rubriken "Inspiring ideas about Africa" och läst ur denna synvinkel så lär jag mig genom "Alla borde vara feminister" något väsentligt om hur patriarkatet ser ut just i det nigerianska samhället.

Men - det är ju inte därför som FN förbundet,TCO, LO och några till gått samman för att sponsra att denna skrift ska delas ut till 100 000 gymnasister.

Det är ju inte heller därför som Beyonce för två år sen samplade delar av Chimamanda Ngozi Adichies TED talk till sin låt Flawless.

Istället - detta enorma sug efter feminism i lättbegriplig, tillåtande, välkomnande förpackning. Feminism för alla.

Och visst finns det säkert en hel drös bland de där 100 000 sjuttonåringarna som behöver en grundkurs, som skulle behöver få höra att feministerna inte är fula, bittra, eller hatar män.

Men jag vet inte, till intet förpliktigande utsagor om allas lika värdematas trots allt svenska skolbarn med från första klass. Är det inte snarare en förbluffande råsop från sidan som påverkar en i en ny och oväntad riktning under de där sköra och starka åren?