Stor parkeringsreform planeras

1:27 min

I innerstaden kan avgiftstiden komma att förlängas för parkering och i närförorterna planeras det att införas parkeringsavgifter och boendeparkering.

Nästa år kan bilister som vill parkera i innerstaden eller i närförorterna vänta sig nya parkeringsregler. Det är den största parkeringsreformen sedan 90-talet, det framkom på måndagen när miljöpartisten och trafikborgarrådet Daniel Helldén presenterade de nya reglerna.

– Nu när Stockholm växter så kraftigt med massa människor som flyttar hit och vi ska bygga många bostäder. För att klara av den här stora tillväxten då måste vi reglera upp trafiken och parkeringen. Vi får inte plats med allting på en gång, säger han.

Det är trafiknämnden som föreslår att nya parkeringsregler införs i Stockholms stad. Planerna som finns är det blir nya taxeområden, parkeringstider och avgifter. Även motorcyklar och turistbussar kommer att behöva betala parkering. Dessutom kommer inte nya fastigheter få boendeparkering. Men de stora förändringarna blir för innerstaden och närförorterna.

– I innerstaden har vi idag avgift klockan nio till sjutton och vi kommer att ändra till sju till nitton istället. Det blir också avgift på lördagar i innerstaden. I närförort blir det också avgift sju till nitton och på lördagar, säger Daniel Helldén (MP) som är trafikborgarråd i Stockholms stadshus.           

Det kommer inte att bli några fler parkeringsplatser med de nya systemet, tvärtom kan det komma att försvinna platser från gatorna. Stockholms stad har som mål att 15 procent av parkeringsplatserna ska vara lediga. Kostnaden för att genomföra de nya reglerna uppgår till ungefär 200 miljoner och trafikborgarrådet Daniel Helldén ser inga nackdelar med att införa nya parkeringsregler.

– Nej, det här är nödvändig åtgärd som vi måste göra. Stockholm växer så kraftigt och vi måste få ordning på trafiken i stan, säger han.