Tillgänglig mellan 23/12 2015 - 14/2 2016

Johan Rabaeus läser Lärkan av Dezső Kosztolányi

Att ha en dotter som är gräsligt ful komplicerar tillvaron för det åldrande paret Vajkay. När Lärkan, som hon kallas, åker hemifrån en vecka, lever paret upp och kan äntligen vistas bland folk igen. Vi befinner oss i en liten landsortsstad i Ungern vid förra sekelskiftet.


Året är 1899. Det åldrande paret Vajkay bor i den lilla landsortsstaden Sárszeg någonstans i Ungern. De har fått en vecka ledigt från sin vuxna dotter Lärkan, som annars bor hemma hos dem men nu rest för att hälsa på släktingar på landet. Lärkan är så gräsligt ful att de alla gett upp hoppet om att få henne bortgift, och den lilla familjen har i något slags självtillräcklig, skamsen stolthet dragit sig undan omvärlden i sitt hem i utkanten av staden.
Men under veckan återupptäcker makarna Vajkay livets olika njutningar och glädjeämnen. De träffar människor, går på teater där de påminns om Passionen, och på restaurang där de smörjer kråset med allsköns läckerheter.

Dezső Kosztolányi (1885-1936) är en av den ungerska litteraturens viktigaste författare. Han är en stilistisk ekvilibrist och en medkännande ironiker. Som sådan är Kosztolányi också en stor förebild för Péter Esterházy, en annan stor, nutida ungersk författare.

Johan Rabaeus är en av Sveriges mest välkända och älskade skådespelare, verksam i radio, teve, film och scen. Han är anställd på Dramaten sedan 1984, och spelar just nu herr Schulz i Cabaret på Stockholms Stadsteater. Många av P1:s lyssnare minns hans sommarprat 2010 och hans läsning av Ian McEwans roman Hetta i Radioföljetongen 2011.