Lucka 1: Sabelles röda klänning

1:06 min

Den 1:a december öppnar vi första luckan i Kulturnytts julkalender, där vi fram till jul hittar små utvalda bloss från redkationen att lysa upp i decembermörkret - och i första luckan skymtar en röd klänning fram.

Många viktiga texter har skrivits om flykt och krig den här hösten, men en text kommer att leva kvar lite längre. Det är en cypriotiska författaren Marina Michaelidou Kadi och den grekiska illustratören Daniela Stamatiadis barnbok Sabelles röda klänning. Berättelsen är enkel, Sabelle har tvingats fly från kriget med sin familj men mormor är kvar. Det enda Sabelle får med sig är den röda klänningen hon fick av mormor och i det nya landet är den det enda hon vill ha. Den är med från morgon till kväll till en dag när den inte går på längre. Genom de svartvita teckningarna lyser den men världen får färg när en första hand sträcks ut mot Sabelle.

Genom all nyhetsrapportering lyser den röda klänningen för mig och får mig att tänka att av allt som händer nu är det en längtan efter en mormor som är det viktiga att komma ihåg.