
Fallet Sinthu: "Även pepparsprayen bidrog till hans död"
Svenska polisledningen hävdar att pepparspray är ett ofarligt vapen. Men experter som Ekot pratat med målar upp annan bild. Vid ingripandet mot Sinthu Selvarajah, som vi granskat, användes tre burkar pepparspray.
28-årige Sinthu Selvarajah slutade andas när han, enligt flera vittnen, låg nerpressad på mage på golvet och en polis tryckte ett knä i ryggen på honom. Att en sådan situation är livsfarlig och riskerar att orsaka långsam kvävning har varit känt i snart 20 år.
Men en hittills okänd faktor som kan öka risken ytterligare är polisens användning av pepparspray. I ett läge där den som ska gripas redan har svårt att andas på grund av trycket på ryggen gör pepparsprayen det är ännu svårare att syresätta sig.
De poliser som ingrep mot Sinthu Selvarajah på den psykiatriska avdelningen i Västerås använde tre burkar pepparspray mot honom. Flera anställda på avdelningen har efteråt vittnat om hur de fick svårt att andas. Skötaren Carina är en av dem:
– Man fick inte luft. Och man får panik när man inte får luft.
Martin Lundin är kommissarie och jobbar på polisens utvecklingsavdelning. Han säger att pepparspray, som också kallas OC-spray, inte är farligt.
– OC-sprayen i sig är ofarlig. Själva innehållet är faktiskt livsmedelsklassat. Det går alltså att äta utan fara.
Men det amerikanska bolag som tillverkar den pepparspray som svenska polisen använder listar en rad - som de menar - positiva effekter av sprayen i sina reklamtexter. Där nämns bland annat andnöd, hosta och panik.
Läkaren Magnus Svartengren som är professor i arbets- och miljömedicin och specialist på lungsjukdomar säger att det inte finns tillräcklig forskning på hur pepparspray påverkar andningen i sådana här situationer.
– Ligger man nerpressad i backen så kan man från början inte ta stora andetag. Får man dessutom någonting i sig som gör att det är väldigt obehagligt när man andas så borde det kunna vara negativt.
– Det är definitivt ingen fördel för individen att få den här kombinationen. Särskilt om det ger upphov till panik som i sig gör att man kämpar ännu mer och behöver ännu mer luft.
Michael Baden, som tidigare varit chef-rättsläkare i New York, har granskat dokumentationen som rör Sinthu Selvarajahs dödsfall.
– Han dog för att han inte kunde andas in syre. Dödsfallet hänger ihop med att poliserna pressade ihop hans bröstkorg så att han inte kunde andas. Men även pepparsprayen bidrog, genom att den förhindrade att syre kom ut i blodomloppet.