Syrier på flykt låter sig inte stoppas av skärpta gränskontroller

1:59 min

Kontrollen av Europas olika gränser skärps nu undan för undan. Samtidigt stramar också flera europeiska länder, däribland Sverige, åt sin flyktingpolitik. Men än tycks inte syrier och andra vilja uppfatta dessa signaler och avbryta sin färd mot Europa.

I går stoppade Turkiet uppemot 1 500 människor som var på väg att ta sig över till Grekland. Det skedde bara timmar efter att EU och Turkiet enats om en hårdare gränskontroll från turkisk sida.

– Vi var ungefär 120 personer som klockan fem i morse skulle ta oss över till Grekland, men vi stoppades av polisen, berättar den unge mannen i rutig skjorta.

Jag möter honom sex timmar senare, vid elvatiden. Han och många av dem är tillbaka här i gatubruset i mångmiljonstaden Izmir. De står på hörnan vid moskén i stadsdelen Basmane, kvarter fulla av en-stjärniga hotell, flyktingar och smugglare. Han hinner säga att de kommer snart försöka igen att ta sig till Grekland, innan mobilen ringer i fickan och han försvinner utan att ha sagt sitt namn.

Av och till har turkiska myndigheter gripit migranter och fört dem till center för att deportera dem, något som människorättsorganisationen Amnesty har kritiserat.

Med löftet från EU om närmare 30 miljarder kronor, viseringsfrihet och återupptagna förhandlingar om EU-medlemskap ska turkisk kontroll öka framöver. Men få om ens någon syrier, afghan eller iranier tänker låta sig hejdas av att Europas sluter sig och skärper gränsövervakningen.

– Jag är beredd att ta risken hur som, säger Bilal, en syrisk 28 årig trebarnsfar, som lämnat hemlandet ensam och inte ser någon återvändo.

Här i Turkiet finns över två miljoner syrier på flykt. Det som nu hejdar Bilals färd till Europa är han har blivit rånad på sina pengar, vilket händer flera här.