Axel Lilja: Fortfarande många fördomar om hiv

2:19 min

Idag är den internationella aids-dagen och i samband med det presenterar idag Folkhälsomyndigheten och organisationen för hiv-drabbade, Noaks Arks, en rapport om ämnet. 

Axel Lilja från Våxtorp lever med hiv och säger att det finns mycket fördomar mot personer som lever med viruset och att fördomar är orsaken till varför man inte vågar prata öppet om det.

– Jag tror att det till stor del har att göra med den okunskap som finns och de många fördomar som fortfarande lever kvar vad gäller viruset. 

Studien "Att leva med hiv i Sverige", är den första heltäckande undersökningen i landet där livskvalitén undersökts bland personer med hiv. Över 1000 personer svarade på studien, som bland annat visar att de som lever med sjukdomen påverkas negativt av att det finns brist på kunskap, men också många fördomar om hiv i samhället, något som Axel Lilja ofta föreläser om. 

– Vissa kan tro att man har varit oansvarig när man haft sex, till exempel så finns det många personer som tror att viruset kan överföras om man kramas, genom att hångla eller om man delar samma toalett. Så när jag är ute och föreläser så upplever jag väldigt ofta att kunskapsnivån är på en väldigt basal nivå. 

Den dåliga kunskapen och fördomarna om hiv finns även inom vården säger Axel Lilja och får stöd av folkhälsomyndighetens rapport som presenteras idag. I den står det att människor som lever med hiv har förtroende för infektionsklinikerna men upplever att övrig allmän vård särbehandlar människor som lever med hiv