Kultur på recept minskar sjukskrivning

3:40 min

Kultur på recept kortar sjukskrivningen och gör att fler sjukskrivna kan börja arbeta igen. Det visar de preliminära resultaten av Kultur på recept som prövats i Jönköpings län sedan 2013 i 10 av länets kommuner.

Kultur på recept är arbetsinriktad rehabilitering för personer som är sjukskrivna eller är i riskzonen för sjukskrivning för stressrelaterade besvär, psykisk ohälsa och/eller smärta.

– Kultur sätter igång positiva processer i kroppen, t ex frigörs oxytocin, ett lugn-och-ro-hormon, säger Birgitta Ekeberg, projektledare för Regionens satsning Kultur på recept.

Kultur på recept genomförs i grupper. De flesta som varit med är kvinnor, många har långa sjukskrivningar på hel- och deltid bakom sig, i genomsnitt drygt tolv månader.

– Det har gått jättebra. Omkring hundra personer har varit med i Kultur på recept som blivit remitterade från vårdcentralen, och under 10 veckor har de fått pröva på ett smårgåsbord av kultur; sjunga, dansa, spela teater, skapa med händerna och dessutom går på teater, konserter och besöka biblioteket.

Det goda resultatet innebär att allt fler får möjlighet att ta plats i arbetslivet igen. Deltagarna berättar att de efter Kultur på recept-period klarar mer, vågar mer och har en vilja att ta itu med sig själv. En del upplever också att sjukdomssymtomen minskat. Flera har kommit ur sin isolering och hittat nya vänner bland övriga deltagare.

Tror du att kultur är bra för hälsan? P4 Jönköpings reporter Oskar Mattisson frågade folk på stan och Kultur på recept fick tummen upp.

Lyssna på enkäten i ljudklippet nedan.