Vill att FN gör mer för skogen

1:54 min

Flera projekt mot skogsskövling får mer pengar vid FN:s klimatkonferens. Genom att ersätta markägare för att låta skogen stå kvar ska skövling undvikas. Men det här ogillar vissa urfolksrepresentanter.

– Ett system som gör vår skog till en marknadsplats så att rika länder slipper ta itu med utsläppen hemma vill vi inte ha, säjer Tom Goldtooth vid Indigenous Environmental Network.

Det nätverk han leder menar att urfolk mister inflytandet över sitt livsrum på det viset. Skog och särskilt regnskogar spelar viktig roll för att dämpa växthuseffekten, genom att den tar upp stora mängder koldioxid.

Men skogsskövling på cirka 13 miljoner hektar per år skövlas minskar denna förmåga hos skogen förmåga med motsvarande hela EU:s utsläpp. Därför beslöt FN för några år sen att betala markägare för att bevara skog i ett projekt kallat Redd+.

Men formellt ingår inte Redd+ bland FN:s klimatåtgärder. Delvis för att flera länder instämmer i urfolkens kritik, och för att det saknas pengar. I går gav fyra länder, däribland Norge mer pengar till projektet och Frankrike och Peru vill gärna se mer hända.

Perus miljöminister Manuel Pulgar Vidal skulle ännu hellre vilja att skogen får större plats i själva klimatavtalet.

– För oss är det väldigt viktigt att skogen finns med i klimatdebatten, säger han.