Afrosvenskarnas Riksförbund: Utställningen är redan rasistisk

2:02 min

Trots löfte om att Makode Lindes utställning på Kulturhuset Stadsteatern inte skulle vara rasistisk har den redan blivit det, säger Kitimbwa Sabuni, samordnare för Afrosvenskarnas Riksförbund. 

I januari ska en ny utställning av stockholmskonstnären Makode Linde öppna på Kulturhuset Stadsteatern.

Makode Linde som tidigare bland annat uppmärksammats för en tårtkupp mot dåvarande kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, vill ge sin nya utställning namnet, Negerkungens återkomst, och det har väckt starka reaktioner. 

– Vi har blivit lovade av stadsteaterns chef, Benny Fredriksson, att de kommer göra en utställning med den här konstnären och det kommer ändå inte att förekomma något alls rasistiskt i samband med det - trots att den här konstnären har den här historien av att ta till rasistiska plojer för att få uppmärksamhet, säger Kitimbwa Sabuni, samordnare för Afrosvenskarnas Riksförbund. 

Namnet ska enligt Kulturhuset Stadsteatern inte användas i marknadsföringssyfte, eftersom Kulturhuset Stadsteatern inte får uppfattas legitimera exempelvis rasistiska uttryck.

Kitimbwa Sabuni säger nu att oavsett vilket namn det blir är problemet större än så, för utställningen har redan blivit rasistisk.

– Det här är ju något som vi ser minst sagt klandervärt och det är något som vi känner att vi behöver ta upp med politiken i Stockholm, som har högt ställda krav på antirasism och bland annat säger sig ha en antirasistisk budget.

Kulturhuset Stadsteaterns chef Benny Fredriksson har valt att inte kommentera utan hänvisar till ett pressmeddelande som skickats ut tidigare under dagen.