Höör

Mongoliska yllehyddor i Höör prisas

3:26 min

Nyrups naturhotell utanför Höör fick nyligen ta emot utmärkelsen Årets upplevelse av Svenska turistföreningen för sina mongoliska yllehyddor där det hålls konferenser och födelsedagsfirande för både gammal och ung.

– Det är en fantastisk plats, inte minst för barn, säger Camilla Jönsson som driver Nyrups naturhotell.

För en stadsmänniska kan det vara en upplevelse bara att ta sig ut från parkeringen till yllehyddorna. Först går färden på en grusväg omgiven av björkar, skog och hästhagar. Efter en rejäl och lång uppförsbacke blir det dags att svänga av rakt ut i skogen. Efter en stund uppenbarar sig hyddorna.

– Man möts först av några yllehyddor och ser vårt stora kök. I helgen hade vi en dansk grupp som hade egen kock som lagade femrättersmiddag, berättar Camilla Jönsson.

Vill locka ut stadsmänniskor

Naturhotellet har varit i gång i drygt ett år. Camilla Jönsson, som tidigare varit chef för Skånes djurpark, berättar att hon fick idén till hotellet en dag när hon satt och drack kaffe med Cecilia Timner som driver Nyrups osteria i området.

Tanken var att ge den mindre vana naturmänniskan möjligheten att komma ut till skogen. Men för att locka ut dessa förstod Camilla Jönsson att man skulle vara tvungen att erbjuda lite mer bekvämligheter än vanliga tält och kåpor, så valet föll på de runda, mongoliska tälten som är lätta att värma upp, utrustade med plankgolv, vanliga sängar och fotogenlampor. I storstugan Älvan finns till och med en spis.

När man går ut från Älvan på kvällen hör man bäcken som rinner precis nedanför och det är en väldigt starkt upplevelse.

Men är det inte lite skrämmande att som mindre naturvan person tillbringa en eller flera nätter i en hydda, mitt i den becksvarta skogen omgiven av både älgar, rävar och vildsvin?

– Ingen har fått panik för mörkret, tvärtom är det många som har blivit fascinerade av stjärnhimmeln, månskenet och bäcken, berättar Camilla Jönsson.