Pressmeddelande 2015-12-02

Ett liv är kort – P4 Dokumentär om diktaren och sångaren Kjell Höglund

Under flera år gick historierna och ryktena om artisten Kjell Höglund. Han sågs ragla fram längs gatorna, sitta på parkbänkar och dricka vin och transporteras av polis till fyllecell. Han gav inte längre några intervjuer och musikaliskt var det helt tyst. ”Ett liv är kort” är en dokumentär om Kjell Höglund av Magnus Thorén.

– Kjell Höglund är i mina ögon en av svenskt musiklivs verkliga tiotaggare. Samtidigt är han liksom lite bortglömd. Det här är en dokumentär som jag velat göra i många år, och jag är otroligt glad att jag fick förtroendet att ta lite rygg på Kjell i hans vardag, säger Magnus Thorén.

Ja, vad hade egentligen hänt med artisten som under decennier charmat press och publik med sina egensinniga och filosofiska låtar? I dokumentären talar Kjell själv om varför han känner sig färdig som artist och inte skriver fler låtar eller turnerar:

”Många tjatar på mig om det. Att jag ska skriva nya låtar. Men det är ju som med sånger – en sång är klar när den är klar. Då kan inte folk tjata om att man ska skriva nya verser hela tiden. Ska jag skriva hundra miljoner verser då? Det måste ju för fan finnas ett slut nån gång.”

Lyssnarna får höra vännerna, musikerna runtomkring och för första gången Kjell Höglund själv berätta om de dramatiska åren, minnesluckorna, varför han slutat göra musik och om sjukdomen som till slut höll på att kosta honom allt.

Kjell Höglund fyller 70 år den 8 december.

Ett liv är kort sänds lördag 19 december kl. 23.07 i P4 och onsdag 6 januari kl. 17.00 i P1. Dokumentären går även att lyssna på redan från och med söndag 6 december på Sveriges Radios webb:
http://sverigesradio.se/avsnitt/648269?programid=3103

Pressbilder:
Kjell Höglund. Foto: Magnus Thorén/Sveriges Radio

Kjell Höglund på Bankiren. Foto: Magnus Thorén/Sveriges Radio

För mer information och förhandslyssning, vänligen kontakta:
Robert Stjernberg, vik pressansvarig P4
robert.stjernberg@sverigesradio.se
073-712 43 98