Lucka 7: Årets julklapp - vad heter din Robotdammsugare?

1:50 min

Katarina Wikars om ett nytt etiskt landskap i hushållsträsket

Mikael Haglund, utvecklingschef IBM: Vad heter era mobiltelefoner och nu menar jag inte tillverkare. Ni har inte döpt era telefoner, eller hur? Ingen gör det nästan, vi kramar och gosar med dem men vi döper dem inte för vi ser inte att de har en själ.

60 % av de som köper en robotdammsugare eller robotgräsklippare ger den ett namn och ser den som en familjemedlem. Man tycker sig se någon sorts intention i dess rörelser. Det betyder ju att saker inte behöver vara speciellt intelligenta för att vi ska få en känslomässig koppling till dem.

Ja, om det nu är så att robotdammsugaren är årets julklapp så kanske vi hädanefter får se den som en familjemedlem. Empiriska studier har ju redan visat att barnen efter år med tamagotchis, Furbys och diverse robothundar som reagerar på hur de blir behandlade har skapat en ny kategori. Alive enough. Levande nog.

Ett nytt etiskt landskap öppnar sig även i hushållsträsket. Kan man sparka på en robotdammsugare som slutar att fungera om den samtidigt heter Kajsa eller Brian?

Kan den till och med tänkas bli ett bättre sällskap än de ursprungliga familjemedlemmarna som det ändå inte går att få ögonkontakt med längre. Någon att småprata med tidiga morgnar då den redan är uppe och donar.