Flyktingbarn hittade i ödehus

2:32 min

18 barn som ensamma söker asyl i Sverige har hittats i ett ödehus i Mölndal utanför Göteborg.

Polisen fick tips om att det fanns folk i huset, och åkte dit i måndags morse.

– Det var anmälare som hade sett att det bosatt sig folk i huset, som enligt uppgift tillhör Mölndals kommun. Vi åkte dit och i huset påträffade vi 18 pojkar som låg och sov, säger Peter Adlersson, presstalesperson på polisen i Västra Götaland.

– Vi pratade med dem och försökte identifiera dem, och kontaktade socialtjänsten, säger han.

Hur pass unga är pojkarna?

– Jag har ingen exakt ålder, men enligt uppgift ska de vara från yngre tonåren och uppåt.

Två av pojkarna har gripits, med anledning av att det hittades en stulen mobiltelefon i samband med tillslaget. Övriga 16 är misstänkta för olaga intrång.

Var pojkarna kom ifrån och varför de befann sig i ödehuset vet man inte än.

– När vi var klara där så har socialtjänsten tagit över och tagit hand om de flesta av dem, men exakt vad som har hänt efter vår insats har jag ingen kännedom om, säger polisens presstalesperson Peter Adlersson.

Vad tänker du om det här att man hittar 18 ensamkommande flyktingbarn i ett hus i Mölndal så här?

– Jag vet ju inte om några av dem är placerade på andra orter i vanliga fall, men det är naturligtvis inte bra att man väljer att bosätta sig i ett ganska nedgånget hus, och det är även ett brott att ta en bostad i besittning så här. Det finns förhoppningsvis bättre ställen att bo på än i ett övergivet hus, säger Peter Adlersson, presstalesperson på polisen i Västra Götaland.

P4 Göteborg har på onsdagskvällen sökt Birgitta Korpe, som är verksamhetschef för ensamkommande barn på Mölndals kommun, men har inte lyckats nå henne ännu.