Fler landslagsspelare kommer från Blekinge

3:30 min

Här på Elitfotbollsgymnasiet i Sölvesborg formas framtidens landslagsspelare i fotboll. De tre senaste åren har rekordmånga spelare från Blekinge varit på landslagsläger.

2011 var 12 fotbollsspelare från Blekinge på landslagsläger. De tre senaste åren har den siffran stigit kraftigt. 2014 var det 23 stycken spelare och i år 17 stycken.

– Fotbollen i Blekinge har blivit bättre. Förbundet och klubbarna har gjort ett mycket bra jobb, säger Stefan Ekstrand, ansvarig för Elitfotbollsgymnasiet på Furulundskolan.  

Lyckad satsning
Fotbollsutbildningen i Sölvesborg på Furulundskolan startade 2011 i samarbete med Mjällby AIF - där klubben står för instruktörerna. Många av länets landslagspelare går på skolan.

– Det är perfekt att kombinera studie och fotboll. Det ger bra förutsättningar för att lyckas, säger Yasmine Schuster Forsberg, som går första året på gymnasiet.

Stort söktryck
I Sverige finns det 66 elitfotbollsgymnasier och det i Sölvesborg är det enda i länet.

– Vi har plats för 18 spelare. Det brukar vara runt 60 ansökningar per år, säger Stefan Ekstrand.

Viktigt för klubben
Flera killar som gått på elitfotbollsgymnasiet har de senaste åren tagit en plats i Mjällbys A-trupp.

– Utbildningen gör att förutsättningarna för att bli en elitspelare ökar. Instruktörerna på skolan kommer från klubben kan de följa spelarna både på dagen och kvällen. Utbildningen är mycket viktig för klubben, säger Jörgen Martinsson, klubbchef för Mjällby.