Putin: "Vi kan inte förlåta Turkiet"

3:21 min

Idag höll Rysslands president Vladimir Putin sitt årliga tal till nationen. I talet fördömde han återigen Turkiets nerskjutning av det ryska bombplanet förra veckan.

– Ryssland kan varken glömma eller förlåta det Turkiet gjorde, sade Vladimir Putin. Han sade också att Turkiet kommer att få "ångra mer än en gång" att man sköt ner planet och tillade att Moskva inte kan ignorera att "Ankara hjälper terrorister".

Putin passade också på att avisera ytterligare sanktioner mot Turkiet. Redan nu råder importförbud på en del turkisk mat. Ryssland har också anklagat den turkiska presidenten Tayyip Erdogan och hans familj för att dragit fördelar av IS smuggling av olja. Turkiet avvisar anklagelserna.

– Vi planerar inte något vapenskrammel, men om någon tror att man kan begå ett sådant här vedervärdigt krigsbrott, att mörda våra medborgare, och komma undan med åtgärder som rör deras tomater ... är det ett gruvligt misstag, sade Putin.

Efter talet nämnde den ryske energiministern Alexander Novak att Ryssland som en symbolisk åtgärd avbryter samtalen med Turkiet om gasledningen South Stream, skriver Reuters.

Putin nämnde också korruptionen som han kallade "ett stort ont som måste bekämpas". Bland åhörarna fanns, förutom ryska parlamentsledamöter, även den rysk-ortodoxa kyrkans patriark Kirill och Alexander Zaldostanov, även kallad "Kirurgen", som är ledare för det Kremlvänliga motorcykelklubben Nattvargarna.

En stor del av det timslånga talet, som sändes live i flera ryska tv- och radiokanaler för tolfte året i rad, handlade om ekonomin. Ryssland har ju drabbats hårt det senaste året av ett sjunkande oljepris och av västvärldens sanktioner. Men Putin sade att den ryska ekonomin är i "ett svårt men inte kritiskt läge". Han sade också att Ryssland har ekonomiska relationer med "vart tredje land i världen" och framhöll att man just tecknat avtal om en frihandelszon med Vietnam.

Putin sade också att Ryssland ska vara helt självförsörjande och inte behöva importera något senast år 2020.

Dessutom utlovade han nya satsningar för familjer med funktionshindrade barn och på utbildning.

– Unga ska ha bra utbildning oberoende av var de bor eller vilka deras föräldrar är, sade Putin utan att nämna varifrån pengarna till satsningarna ska tas.

Den största skillnaden mot tidigare årstal var att han inte nämnde någonting om Ukraina. Han avslutade talet med orden "vår styrka är i enigheten", ett citat av den ryske kemisten Dmitrij Mendelejev, som gav upphov till det periodiska systemet.