Örebro moské försökte ta över moské i Eskilstuna

2:16 min

Personer på höga poster i Örebro moské anklagas för att ha försökt radikalisera moskén i Eskilstuna. Personerna tillhör en välgörenhetsorganisation i Qatar och de har satsat miljoner i moskéerna i Örebro och Gävle.

Organisationen står för en salafistisk eller en bokstavstrogen tolkning av islam och det finns risker med att en sån organisation har inflytande i svenska moskéer, säger Mohammad Fazlhashemi som är professor i islamsk teologi vid Uppsala universitet.

– I och med att det är de som håller i pengarna och när de får majoritet i styrelsen så kan de också sätta agendan för vilken tolkning av islam som ska vara rådande i de här församlingarna i de här moskéerna. Och i och med att de följer den här pietistiska, salafistiska traditionen så blir det blir en ganska konservativ, bokstavstrogen tolkning, säger Mohammad Fazlhashemi.

Och steget från den här närmast bokstavstrogna tolkningen till en radikal och våldbejakande tolkning av islam är inte långt, menar Mohammad Fazlhashemi.

P4 Örebro har avslöjat att högt uppsatta personer vid Örebro moské försökt ta över makten i stora moskén i Eskilstuna med hjälp av flera miljoner kronor, men utan att lyckas.

Nu kan vi avslöja att det är fyra personer som representerar välgörenhetsorganisationen Eid Charity i Qatar och som tidigare pumpat in 8 miljoner kronor i Moskén i Örebro. Det är också samma personer som sitter i stiftelsen för moskén i Gävle och tillsatt styrelsen där.

Två av de här personerna har höga positioner i organisationen Eid Charity som bara 2013 gav motsvarande 700 miljoner kronor till moskébyggen, koranskolor, men också till fattigdomsbekämpning.

Vi har i flera dagar försökt nå de här personerna vid Eid Charity i Qatar, men utan resultat. Vi ville få svar på flera frågor, bland annat vilket inflytande de har i moskéerna i Gävle och Örebro.

Vd:n i Örebro moské Jamal Lamhamdi säger att qatarierna inte har något att göra med verksamheten idag.

– Det var längesen vi haft kontakt med dem, så det är vi som sköter moskén, det är Islamiska kulturcentret som sköter alla aktiviteter i moskén, säger Jamal Lamhamdi.

Men de har ändå majoriteten i styrelsen?

– Ja.

Men imamen i Eskilstuna Moské Abd al Haqq Kielan är säker på vad som skulle ha hänt om qatarierna hade tagit över.

– De har velat ha det här för ett centrum för det som de uppfattar som islam, en slags islamism eller på gränsen mot jihadism, som det kallas nu för tiden, säger Abd al Haqq Kielan.