Kraftiga översvämningar i Indien

2:06 min

Omkring 270 människor har omkommit till följd av översvämningarna i delstaten Tamil Nadu i södra Indien och över 1000 människor har skadats. 

Värst drabbad är 6-miljonsstaden Chennai där militären evakuerat fler än 2000 människor från strandsatt på tak och i hus. Men än sitter många människor fast upp på sina tak.

Premiärminister Narendra Modi har skyllt katastrofen på klimatförändringarna. Men lovade också ekonomisk hjälp efter sitt besök sent i går kväll.

– Regeringen kommer ge Tamil Nadu den hjälp de behöver, sa Modi efter att ha flugit helikopter över de översvämmade områdena.

Regnen som började för några veckor sedan men kulminerade under natten till i går då det under 24 timmar föll 345 millimeter, mer regn än vad som brukar komma under hela december. Det bedöms också som de kraftigaste skyfallen på över hundra år. Med redan tidigare överfyllda dammar och sjöar översvämmades staden på bara några timmar.

På den nybyggda flygplatsen stod plötsligt flygplanen med vatten upp till buken. Tidigast på söndag väntas den åter kunna öppna. Järnvägsstationen är också stängd tills vidare. En passagerare som stod och väntade på tåget beskrev så här för medier.

– Tåget kom inte så jag hoppade på en buss. Men den kom inte långt och då fick jag vada i meterhögt vatten i 7 kilometer för att komma i säkerhet, sa mannen.

Många menar att Chennai, staden som tidigare hette Madras, själva bidragit till att regnen förorsakat sådan skada. Flygplatsen är byggd brevid en flod vars biflöden byggts igen och dessutom vet myndigheterna om att mer än 150 000 illegala byggnader står på platser som hindrar naturliga vattenvägar. Det finns 35 sjöar i området som också svämmat över.

– När sjöarna svämmade över steg vattnet snabbt och vi var tvungna att fly upp i vårt hus, berättar den här mannen för lokala TV-kanaler.

3 miljoner människor är avskurna på grund av vattnet och militär har nu satts in för att hjälpa människor med mat och vatten. 

Det väntas ytterligare 100 - 200 miliimeter regn i området fram till söndag