Kina lovar mer pengar till Afrika

1:21 min

Kina lovade på fredagen mer pengar för att stödja utvecklingen i Afrika. Det meddelade Kinas president Xi Jinping på plats i Johannesburg där han välkomnade företrädare för omkring 50 afrikanska länder till ekonomiskt toppmöte.

Kina vill fortsätta satsa på det Afrika behöver: Bland annat infrastruktur, industrialisering, kompetensöverföring och ett moderniserat jordbruk. För att bidra lovade Kinas president Xi Jinping på fredagen motsvarande dryga 500 miljarder kronor i utvecklingsstöd till Afrika under de närmaste tre åren, bland annat i form av räntefria lån.

Det ekonomiska toppmötet mellan Kina och Afrika kommer i ett avgörande ögonblick för många afrikanska stater.

Efter över ett årtionde av konstant ökad handel mellan Kina och Afrika har flera av de afrikanska råvaruexportörerna nu börjat märka av nedgången i Kinas ekonomi med bland annat sjunkande råvarupriser som följd.

Kinas intresse för Afrika de senaste åren har varit avgörande på en kontinent i stark förändring och med hög tillväxt.

– Utvecklingen märks varje gång jag kommer på ett nytt besök, sade den kinesiska presidenten Xi Jinping i sitt tal.

Att Kina nu signalerar att man tänker fortsätta stödja afrikanska länder togs självklart emot med applåder i konferenscentret i Sandton Johannesburg.

Men det är fortsatta handelsförbindelser och investeringar som kommer att avgöra hur viktigt Kina blir för Afrikas utveckling framöver. Och de första sex månderna i år har de kinesiska investeringarna på kontinenten gått ner med 40 procent, jämfört med förra året, enligt officiella kinesiska siffror.