Åkesson vill kunna återkalla uppehållstillstånd

1:38 min

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson öppnar, i Ekots lördagsintervju, för möjligheten att dra in beviljade uppehållstillstånd under vissa förutsättningar.

Hör hela Ekots lördagsintervju i P1 12.55

– I den situation vi befinner oss i nu, så kan det vara rimligt att man till exempel omprövar permanenta uppehållstillstånd för människor som uppenbarligen inte längre har skyddsbehov. Sedan om det är juridiskt möjligt det vet inte jag, det får utredas. Men det jag däremot tycker är att om man har fått ett permanent uppehållstillstånd på falska eller felaktiga grunder, då ska det kunna omprövas.

Vilka grunder tänker du dig då?

– Det kan handla om att man ljugit om sin identitet.

Men hur gamla uppehållstillstånd ska kunna omprövas?

– Jag har inte tagit ställning till det utan där gäller väl samma sak som i samhället i övrigt att har man fått någon förmån på falska grunder så ska det kunna omprövas.

Jimmie Åkesson fick också frågan om SD nu kan fortsätta att beskriva sig som det enda oppositionspartiet i invandringspolitiken när fler partier nu driver skärpt invandringspolitik. 

– I just invandringspolitiken har det varit en väldig samsyn bland de övriga partierna, men det är klart att det har brutits upp nu.

Men går det fortsatt att prata om att det är SD mot alla andra? 

– Det som har hänt nu är att de andra partierna har förändrat sin politik, inte minst kopplat till det som händer i verkligheten. Sedan kan jag tycka att det är alldeles för sent och alldeles för lite som man gör nu. Men det är klart att det är väldigt spännande saker som sker och det är väl i någon mening alldeles för tidigt att dra några långtgående slutsatser av positionsförändringarna. Vi får väl se hur det här utvecklar sig helt enkelt, säger Jimmie Åkesson i Ekots lördagsintervju.