Malmö

Svettig träning som leder till insikt

8:07 min

I dag ska studenter och lärare på Malmö Högskola motionera tillsammans i ett svettigt ruffiepass.

– I dag är det ruffie training som gäller! Det är uppbyggt på tre delar; en parövning där man samarbetar, en kampövning där man kämpar mot varandra och en fysövning där man tar ut det sista man har. Det är något speciellt med ruffie, det är en tanke bakom det, till exempel att det man lär sig på parövningen kan man använda sedan ut i samhället, säger Oscar Salazar Aros som håller i passet.

Vad gjorde att du fastnade just för den här träningsformen?

– Att man bryter normen av kampsporten. Man kanske tror att det är väldigt macho, att det är hårt och att du inte ska visa några känslor. Men här är det tvärtom, du ska visa att du är glad, att det är jobbigt och du ska skratta. Du får energi av de andra, och vem vill inte ha en kram under dagen?

Oscar Salazar Aros är också engagerad i Kraftstationen som är en mötesplats för ungdomar mellan 13-25 år i Malmö och som drivs av Svenska kyrkan.

Hur använder du träning i ditt jobb med ungdomar?

– Många tror att träning handlar om stress och press men träning handlar om att lära känna sig själv. Man får en falsk bild över hur träning ska vara. Resultatet som man tror att man ska ha är kanske inte det man egentligen är ute efter.

Hur skapar man den här insikten hos ungdomar?

– Det handlar om att vara normkritisk och att kommunicera med dem.