Indien vill bygga 100 smarta städer

9:33 min

Indien har fått kritik för att inte tillräckligt få ner sina klimatpåverkande utsläpp. Ett initiativ som ändå har tagits handlar om att försöka bygga mer miljöanpassat.

Visionen från centralregeringen att bygga 100 så kallade smarta städer med miljövänligare profil tar nu form. Men det finns också skarp kritik mot det ambitiösa projektet.

I delstaten Gujarat på gränsen mot Pakistan växer ett par sådana städer fram varav en är GIFT-city utanför mångmiljonstaden Ahmedabad.

Hittills är bara två höghus byggda men om 15 år ska där finnas över ett hundra stycken mellan 25 och 60 våningar höga.

100 000 människor uppskattas då bo i staden och en halv miljon ha den som arbetsplats. I GIFT-city ska bland annat allt avfall återvinnas, luftkonditioneringen vara energisnål och kollektivtrafiken kraftigt utbyggd.

Men kritiken mot de smarta städerna finns alltså där ändå. Bland annat för var de byggs. Lantbrukaren Pradyumnasinh Chudasma är en av de kritiska till planerna på att uppföra staden Dholera nära orörd natur söder om Ahmedabad.

–I 500 år har vi bott här intill antiloperna vid nationalparken. Dholera må vara hur smart som helst. Antiloperna tycker inte den är smart, säger Pradyumnasinh Chudasma.