Hultsfred tar inte emot fler ensamkommande barn

1:33 min

Hultsfreds kommun stoppar mottagandet av ensamkommande flyktingbarn med omedelbar verkan. Kommunalrådet Lars Rosander (C) säger att situationen är ohållbar.

I dag meddelade Hultsfreds kommun att man inte längre tänker ta emot ensamkommande flyktingbarn. Trots att kommunen är skyldig att ta emot de barn som Migrationsverket vill skicka, så säger man nej.

– Vi måste pröva vår möjlighet att göra det, jag ser ingen annan utväg som ansvarig för verksamheten och för arbetsmiljön, säger Ann-Gret Sillén som är socialchef i Hultsfred.

Vad hade hänt om ni fortsatt ta emot fler barn?

– Jag tror att vi var nära en total stängning av arbetsplatsen ur arbetsmiljöaspekten. Och det värsta som kan hända är att jag inte har någon personal på plats som kan säkra de barn som finns hos oss.

Enligt Hultsfreds kommun har man en organisation som är anpassad för 17 ensamkommande, men i dag har man 105 i kommunen, och det är långt mer än vad man klarar av.

För att komma upp i en acceptabel nivå behövs ett tiotal anställda mer än i dag. Då handlar det bland annat om utbildade socionomer – personer som kommunen inte hittat.

Det är framför allt de senaste månaderna som antalet ensamkommande barn som Migrationsverket skickar till Hultsfred har ökat – det handlar om fem till tio i veckan, enligt kommunalrådet Lars Rosander (C).

Det höga trycket har slitit hårt på personalen – med sjukskrivingar som följd. Dessutom menar kommunen att man inte kan göra det jobb som krävs för att mottagandet ska bli bra.

– Vi hinner inte med att utreda enligt de regler vi ska innan vi placerar barn. Vi hinner inte följa upp att barnen mår bra och vi har inte tillräckligt med boenden att placera barnen i, säger Ann-Gret Sillén.

Det här stoppet är enligt kommunen tänkt att vara under fyra månader. Under den tiden hoppas man komma till rätta med problemen.