Julkalender 9 december: Den hemliga Elena Ferrante

1:52 min

Idag är det Kulturnytts redaktör Minna Grönfors som vill se vem som gömmer sig bakom luckan - men det verkar vara svårt.

Kan det vara en lärarinna i sjuttioårsåldern ?Romanförfattaren Domenico Starnone? Eller hans fru, översättaren Anita Raia? Eller någon helt annan?

I mer än 20 år har den italienska författarpseudonymen Elena Ferrante hållit sig hemlig. Författaren tycker att romanerna får tala för sig själv och har inte visat några tecken på att vilja stiga fram.

Jag ägnar december åt att läsa romansviten L'amica geniale. Fyra delar om författarens liv, om en torftig och våldsam uppväxt i Neapels fattiga kvarter där den lokala camorran styr affärer och relationer. Men framför allt om en vänskap med den begåvade men komplicerade Lila - och om den där klassresan som inte handlar om pengar, utan om bildning.

Ferrante själv håller sig alltså undan. Men man får hoppas att hen gläds så här i juletid åt att finnas med på både Guardians och New York Times årslistor över de bästa böckerna 2015

Den italienske kulturjournalisten Antonio Monda frågar sig förresten om Italien uppskattar Ferrante så mycket som man borde. I sin videoshow som han spelar in i New York påpekar han i ett avsnitt att han tycker att Usa verkar hylla henne mer än vad hemlandet gör, och de stora tidningarna har alla skrivit om henne. (eller honom)