Regeringen backar om Öresundsbron efter kritiken

2:12 min

Regeringen överger lagförslaget om att kunna stänga Öresundsbron vid ett krisläge.

Regeringen drar nu tillbaka förslaget om att tillfälligt ha möjligheten att stänga Öresundsbron vid krislägen. Beskedet kommer efter hård kritik från både juristerna i lagrådet, från Moderaterna och från Liberalerna. Inrikesminister Anders Ygeman kommenterade beslutet vid lunchtid.

Det var i går kväll som lagrådet kom med svidande kritik mot regeringens förslag för att hantera de ökande flyktingströmmarna.

– Det är viktigt att analysera kritiken, sade Anders Ygeman.

Lagförslagen har tagits fram i största hast, bland annat var remmisstiden bara två dagar och ett fåtal instanser tillfrågades. Lagrådet uppmanar regeringen att dra tillbaka lagförslagen.

Liberalerna gav på förmiddagen besked om att de inte står bakom förslaget att stänga Öresundsbron, bland annat med hänvisning till den massiva kritik som kommit från Öresundsregionen mot de konsekvenser som ett sådant förslag skulle få.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra säger under förmiddagen att man fortsatt står bakom förslaget om id-kontroller, men att man i nuläget inte är beredd att stödja möjligheten att stänga Öresundsbron och att regeringen måste analyserar frågan noggrannare. Regeringen kommer att lyssna på oppositionen säger Anders Ygeman.

– Vi ska träffa dem under dagen, sade Anders Ygeman.