Pressmeddelande 2015-12-09

Farzad Farzaneh och Martina Haag gör radio om att läsa för barn

Hur får man barn att tycka att böcker är kul? Och varför är det så viktigt att vi läser för dem? Det är frågor som Farzad Farzaneh och Martina Haag ställer sig i programmen Läsa med Farzad och Läsa med Martina.

– Vi läser allt mindre för våra barn och det är så fruktansvärt sorgligt! Barn som blir lästa för får inte bara ett procentuellt sett mycket större ordförråd, utan har även lättare att sätta sig in i andras situation. Dessutom är det en mysig stund på dagen, säger författaren och fyrbarnsmamman Martina Haag.

I programmet Läsa med Martina ger Martina Haag handfasta tips på hur du enkelt kan introducera ditt barn till böckernas magiska värld. Dessutom träffar hon hjärnforskaren Martin Ingvar som berättar hur sagor kan påverka barns hjärnor på samma sätt som verkliga upplevelser. Hon går även till botten med samvetsfrågan: Är det ok att muta sina barn, bara de läser?

I Läsa med Farzad ställer programledaren och trebarnspappan Farzad Farzaneh frågan varför vi är så besatta av att barn ska läsa. I programmet talar han bland annat med Martin Widmark, författare till de populära LasseMaja-böckerna och initiativtagare till projektet ”En läsande klass”. Han träffar även en mamma som läser högt för sina barn på restaurang och en familj som läser för sina barn på tre olika språk.

– Mitt program handlar mycket om högläsning och tar avstamp i ett minne jag har av första gången jag skulle läsa för min treåriga bonusdotter. Hur självmedveten jag kände mig då andra vuxna i närheten hörde hur jag lät och hur jag började värdera min egen förmåga.

Om Martina Haag
Martina Haag är författare, skådespelare, programledare och filmmakare. Hon har vunnit På Spåret samt Sommarpratat och Vinterpratat i P1. Just nu är hon aktuell med romanen Det är något som inte stämmer.

Om Farzad Farzaneh
Farzad Farzaneh är programledare, regissör och manusförfattare. Han har tidigare varit programledare för Bolibompa och i vår är han aktuell som programledare för Skavlan Junior. Farzad är grundare till Barnens Pod, Sveriges första podcast för barn och har även släppt fotoboken När pappas farmor dog.

Sändningsdatum
Läsa med Martina sänds på nyårsafton kl. 17-18 i P4.
Läsa med Farzad sänds på nyårsdagen kl. 17-18 i P4.
Programmen kommer även att finnas i appen Sveriges Radio Play.

Pressbilder Läsa med Martina, Läsa med Farzad: Farzad Farzaneh och Martina Haag. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Pressbild 1

Läsa med Martina. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Pressbild 2
Pressbild 3

Läsa med Farzad. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio
Pressbild 4
Pressbild 5

För mer information, vänligen kontakta:
Tara Moshizi, producent Läsa med Martina
taramoshizi@gmail.com
070 999 42 55

Madeleine Nilsson, producent Läsa med Farzad
madeleine.Nilsson@munck.se
070 483 52 35

Maria Lekteus, pressansvarig 
maria.lekteus@sverigesradio.se
073-712 32 21