Föroreningar kan stoppa Spårvägsmuseets flytt

1:51 min

Flytten från Södermalm till ett gammalt fabrikshus i gasverksområdet i Hjorthagen kan stoppas av att det blir för dyrt att sanera föroreningarna i och kring huset.

– Det som har hänt är att huset visade sig vara väldigt förorenat, och kostnaderna för att sanera huset har visat sig bli väldigt höga, säger Suss Forssman Thullberg som är SLs kommunikationschef.

– Men helt klart är att det blir dyrt att göra iordning huset. Så dyrt att det är värt att prova andra alternativ.

Spårvägsmuseet måste flytta inom ett par år, eftersom de nuvarande lokalerna vid Tegelviksgatan på Söder i Stockholm ska rivas och lämna plats för bostäder.

Förra året hade museet 120 000 besökare, och mer än hälften var barn. Och det är många barngrupper som gör utflykter till Spårvägsmuseet.

– Vi blippar, säger en av de unga besökarna.

Vad är det för biljett du har?

– Orangea.

Orangea biljetter, var kan man åka med den?

– Med tåget.

– Vi jobbar med projekt tåg, så det passar väldigt bra att åka hit och få se det i verkligheten, säger förskoleläraren Jenny Mesa.

Vad är det bästa?

– Att de får sitta och prova på.

Och klättra in i vagnarna?

– Jo men precis, och få göra det i verkligheten. Det är det allra bästa.

Planen har i flera år varit att Spårvägsmuseet ska flytta till ett fabrikshus i Gasverksområdet vid Hjorthagen, men nu kan saneringskostnaderna stoppa det och trafikförvaltningen undersöker andra möjligheter.

Museichef Christoffer Sandahl säger att det inte är helt nödvändigt att museet får vara kvar i innerstaden.

– Det viktiga och naturliga är att vi är ett museum som handlar om kommunikation, transport, kollektivtrafik. Så det är viktigt att ha en bra kollektivtrafik till museet, säger Christoffer Sandahl.

– Det är oerhört viktigt för att behålla alla våra besökare och få fler besökare. Så, nej, det kanske inte måste ligga innanför tull, men det bör ha bra kollektivtrafik.