BRÅ: Inte fler grova våldtäkter i Sverige än i andra länder

3:18 min

Det är väldigt ovanligt med den typ av grova våldtäkter som i augusti skedde i Ludvika. Det säger Klara Hradilova-Selin, utredare på Brottsförebyggande rådet, BRÅ, som dementerar bilden av Sverige som ett land där det sker många våldtäkter.

– Naturligtvis är fallen som uppmärksammats på senare tid väldigt allvarliga, men man måste ändå komma ihåg att de är väldigt ovanliga, säger Klara Hradilova-Selin.

I dag finns inga siffror på hur vanligt eller ovanligt det är med gruppvåldtäkter, likt den i Ludvika. Däremot finns statistik över våldtäkter i allmänhet, och Klara Hradilova-Selin vill dementera den bild som ibland förs fram av Sverige som ett land där det sker många våldtäkter.

– Det stämmer inte. De här uppgifterna bygger på polisanmälda våldtäkter, säger hon och fortsätter:

– Det stämmer i och för sig att vi ligger högt i polisanmälda brott, men jag brukar alltid säga att polisanmälningar är reaktioner på brott, inte ett mått på brottsligheten i sig. Och i Sverige reagerar vi starkt på de här brotten.

Klara Hradilova-Selin förklarar vad som ligger bakom antalet polisanmälda våldtäkter i Sverige:

– Vi har en vidare definition av våldtäkt, rent juridiskt, än många andra länder. Och när det kommer till enskilda personer har vi sett en tendens till att fler och fler vill anmäla de här brotten. Och den enskilt kanske största förklaringsfaktorn bakom den höga nivån är hur polisen registrerar brotten i Sverige, säger hon och förklarar:

– Varje enskild händelse som offret kan någorlunda uppge i tid räknas som en händelse i statistiken. Om en person utsatts upprepade gånger av sin sambo kan det alltså bli väldigt många brott. Så är det inte i många andra länder, säger Klara Hradilova-Selin.