USA öppnar ny militärbas i Rumänien

2:24 min

Nästa vecka sätts USA:s missilförsvar i bruk på en tidigare sovjetisk militärbas i sydvästra Rumänien. Syftet med missilförsvaret är att skydda Europa och USA från möjliga framtida attacker från till exempel Iran. Men i Rumänien är det framförallt hotet från Ryssland som de flesta talar om.

– Allting handlar om Ryssland i östra Europa. I alla fall när det kommer till säkerhet säger historikern Cosmin Popa i Rumäniens huvudstad Bukarest.

Därför, säger han, handlar missilförsvarsbasen i byn Deveselu i sydvästra Rumänien också i första hand om Ryssland.

Planerna på ett missilförsvar i Europa har funnits sedan början av 2000-talet. Syftet är att med baser i bland annat Medelhavet, Rumänien och Polen kunna möta och oskadliggöra missiler från länder utanför Europa - som Iran eller Nordkorea.

Men efter Rysslands annektering av den ukrainska Krimhalvön 2014 och den ryska närvaron i östra Ukraina har oron ökat bland länderna som tidigare ingick i den sovjetiska intressesfären för en mer aggressiv rysk politik.

I dag är länder som Rumänien, Ungern och Polen med i den västliga försvarsalliansen Nato. Vid ett minitoppmöte i november i Rumäniens huvudstad Bukarest betonade ländernas ledare vikten av en ökad Natonärvaro i de östra delarna av Europa.

Tidigare i år beslutade också Nato att öppna sex nya ledningscentraler runt om i östra Europa, bland annat i Rumänien.

Daniel Ionitsa som är statssekreterare vid Rumäniens utrikesdepartement säger att efter det som hänt i Ukraina är det självklart att vi måste hålla ett vaksammare öga österut.

Från rysk sida har man reagerat kraftfullt både på den ökade Natonärvaron i östra Europa och på missilförsvarssystemet som man i Moskva ser som ett direkt hot mot Ryssland.

I somras sade vice sekreteraren vid Rysslands säkerhetsråd att Rumänien och Polen genom att upplåta sina baser för USA:s missilförsvar automatiskt gör sig själva till möjliga ryska mål.

Men det är ingenting som skrämmer i byn Deveselu i sydvästra Rumänien där missilförsvarsbasen tas i bruk i nästa vecka.

– Tack vare basen här känner vi oss mycket säkrare nu än tidigare, säger Deveselubon Sandu Negreanu.