Konflikten i Ukraina fortsätter

2:17 min

I en ny rapport från FN konstateras att 9 098 människor dödats i striderna i östra Ukraina sedan mitten av april förra året. Den skakiga vapenvilan bryts nu allt oftare. Enligt rapporten har inte flödet av vapen och militär från Ryssland in i östra Ukraina minskat. I Kiev är många redo för ett utdraget krig.

– Det kommer vara en mycket lång och utdragen konfrontation, kriget är inte slut, säger Dima, som tillhör en frivilligbataljon i Kiev och nu förbereder sig på att återvända till ATO-zonen, som frontområdet i östra Ukraina kallas officiellt.

ATO eller antiterroroperation heter det fortfarande, det är inte ett officiellt utlyst krig. Men konflikten mellan ukrainska armén och de rysktstödda separatisterna har allt som kännetecknar ett krig. Ett krig som enligt FN:s senaste rapport skördat över 9 000 liv.

I september minskade striderna betydligt och vapenvileavtalet kallat Minsk II började hålla med tillbakadragande av vapen längs den 15 kilometer breda zon som skiljer utbrytarna i Donetsk och Luhansk från ukrainska armén.

Men de senaste veckorna har striderna återupptagits, med dagliga stridsrapporter precis som tidigare. Ukraina har officiellt sagt att de inte längre kan fortsätta tillbakadragandet av vapen i enlighet med Minskavtalet.

FN-rapporten konstaterar att vapen och militär fortsätter att strömma in över den rysk-ukrainska gränsen och att Kiev inte har någon kontroll över sin gräns i öster, så som stipuleras i Minsk avtalet. De oberoende observatörerna från OSSE bekräftar bilden av att tunga vapen förts fram till frontavsnitten och kritiserar båda sidor för det.

Dima ser inget slut på konflikten, ryssarna är inte nöjda förrän de lagt beslag på alla våra tillgångar, säger han.

I Ukraina finns över en miljon internflyktingar från stridsområdena. Många av dem har lyckats starta på nytt och vill inte tillbaka, en av dem är Jelena Derjugina, porträttfotograf från Luhansk.

– Jag vill inte återvända, trots att vi precis hade köpt en ny lägenhet i Luhansk innan vi tvingades fly, säger Jelena.

Hon sålde sin fotoutrustning i Luhansk och har nu med hjälp av en volontärorganisation lyckats starta på nytt och till slut hittat en lägenhet för sig, sin tvååring och sin man, som också fått nytt jobb.