Polisen: En tredjedel av bränderna har startat inne på boendena

1:36 min

Polisen tror att en tredjedel av höstens brandattacker mot asylboenden har startat inne på hemmen.

Ett planerat asylboende i Ängelholm utsattes för ett brandattentat i natt.

Utanför Uppsala totalförstördes ett asylboende för unga. Där är en person som bor på hemmet nu gripen, misstänkt för att ha startat branden.

– Det är en person som är gripen, misstänkt för att ha startat den här branden. Det är en boende på det här hemmet, säger Lisa Sannervik, polisens presstalesperson i Region Mitt, Uppsala.

Med nattens två händelser i Ängelholm och Uppsala räknar Polisen nu till totalt 39 bränder – eller försök till bränder – mot asylboenden, sedan 1 juli i år.

Polisen tror att en tredjedel av höstens brandattacker mot asylboenden har startat inne på boendena.

Totalt finns endast några enstaka personer misstänkta – uppskattningsvis mellan fem och tio personer. Några av dem är själva boende på de hem som attackerats, enligt uppgifter från Nationella operativa avdelningen, NOA.

Förra veckan bjöds rikspolischefen och Säkerhetspolisens chef in till riksdagens justitieutskott, för att berätta om utredningarna av brandattackerna på asylboenden.

Där bekräftade Rikspolischefen att en tredjedel av bränderna startat inne på boendena. Det säger Liberalernas Roger Haddad, som var den som kallade till mötet.

– Det besked Rikspolischefen lämnade var att det inte är oganiserat. Att det fortfarande pågår utredningar. Att det skett drygt 30 asylbränder, en tredjedel av dem – har jag uppfattat – har skett inne på boendet. Det visar att Migrationsverkets planering, och hur man bemannar de här boendena, blir allt viktigare, säger Roger Haddad.

Hur menar du då?

– När man förtätar och tar in fler boende, asylsökanden, in på de här boendena, så är det stort tryck. Många har ingen sysselsättning, de får ingen utbildning, och det skapar lätt konflikt, stök och bråk. I vissa fall har det tyvärr lett till att man sätter eld på filtar och så vidare.

Säpo uppger för Ekot att de ännu inte vill dra några slutsatser, men att det inte finns något som just nu talar för att den så kallade vit makt-miljön eller brottsaktiva aktörer som Säpo följer ligger bakom attackerna.

Artikeln har korrigerats.