Var tredje brand på asylboenden kan ha startats av flyktingar

1:58 min

Sedan i somras har det brunnit på nästan 40 asylboenden i Sverige. Polisen tror att flera av de bränderna kan ha startats av flyktingarna själva. Den senaste branden var norr om Vänge utanför Uppsala.

Klicka om du vill läsa mer

– Det är en person som är gripen. Det är en boende på det här hemmet, säger Lisa Sannervik på polisen.

Från den 1 juli i år och fram tills nu har det brunnit vid nästan 40 asylboenden.

De två senaste bränderna var idag vid det här asylboenden för ungdomar i Vänge utanför Uppsala och vid ett annat hem i Ängelholm i Skåne. I asylboendet i Ängelholm bodde än så länge ingen.

Rasister eller flyktingar

Polisen har tidigare sagt att vissa av bränderna kanske har startats av personer som tycker illa om invandrare.

Men vid var tredje brand misstänker polisen nu istället att det kan vara någon av flyktingarna som har tänt eld. Det berättade Sveriges högsta polischefer nyligen när de träffade politiker från riksdagen.

Ett bevis för att vissa bränder kan vara startade av flyktingar är om branden startade inne i huset till exempel.

Svårt att hitta bevis

Trots att det har brunnit vid nästan 40 asylboenden de senaste månaderna
så har det varit svårt för polisen att hitta misstänkta personer. Sammanlagt har polisen hittat mellan 5 och 10 personer
som de tror kan ha startat bränder.

Säkerhetspolisen, Säpo, säger att de inte har hittat några bevis för att någon rasistisk grupp eller organisation skulle ha planerat bränderna. Om det finns ensamma rasister som kan ha tänt eld, vill Säpo inte säga någonting om.

Psykisk press

En av de politiker som pratade med polischeferna förra veckan var Roger Hadad från partiet Liberalerna. Han säger att många flyktingar känner sig stressade och mår dåligt, så han tror att det kan vara en förklaring till en del av bränderna:

– Många har ingen sysselsättning och får ingen utbildning. Det skapar lätt konflikter, stök och bråk. I vissa fall har det tyvärr lett till att man tänder eld på filtar och liknande.