Ljusbärare 2015

Agneta i Trosa vill göra skillnad för barn som far illa

9:36 min

Var femte barn utsätts för sexuella övergrepp innan de är 18 år. Det visar en rapport som Stiftelsen allmänna barnhus har gjort.

Med långa handläggningstider, orosanmälningar som blir liggandes på hög och hjälp som uteblir till utsatta barn är situationen ohållbar.

Det menar nätverket Barns rättsskydd, BRY, som kräver att Socialtjänsten förändras.

Agneta Bravelius från Trosa har grundat nätverket Barns rättsskydd, Bry, för att skapa en förändring för barn som utsatts för allvarliga brott.

Nätverket, som startade i våras och byggs upp i hela Sverige, består av ideella krafter. Målet är bland annat att sätta press på ansvariga politiker att följa Barnkonventionen, men också på olika sätt stärka rättsskyddet för barnen. I nuläget finns BRY på sju orter.

– Vi har jättelätt att fara i taket när någon har lämnat ludd kvar i torktumlaren i tvättstugan, men när man märker att grannens barn far illa så stänger vi allt för ofta vår egen dörr och skyller på att det är en familjeangelägenhet. Det måste vi förändra. Vi måste bry oss om barnen, säger Agneta Bravelius.

Samtidigt som utsattheten blivit allt värre för barn och unga så har myndigheternas beredskap att hjälpa barn blivit allt sämre, menar Agneta Bravelius.

– I grund och botten är det en attitydförändring som måste till. Vi måste öppna ögonen och se att det finns väldigt många barn som far riktigt illa. Statistik visar att vart femte barn är utsatt för sexuella övergrepp innan de fyller arton. Vi måste sätta ner foten och säga stopp.