Svetlana Aleksijevitj träffar barn i Rinkeby

1:22 min

För tjugosjunde året i rad så besökte Nobelpristagaren i litteratur Rinkebyskolan i Stockholm. Barnen hade förberett sig genom att läsa pristagarens böcker.

Varje år besöker årets Nobelpristagare i litteratur Rinkebyskolan. Inför besöket så läser eleverna texter skrivna av pristagaren, gör studiebesök för att lära sig mer om Alfred Nobel och sätter ihop teckningar och berättelser i ett häfte som överlämnas till pristagaren.

I år läste eleverna noveller ur Svetlana Aleksijevitj böcker De sista vittnena och Zinkpojkarna, berättar Gabriel Jovanovich, 14 år för Radio Romano.

– Jag tycker att böckerna är hemska, att barn fick uppleva sådant under andra världskriget. Mamma har berättat för mig att mormor var med under andra världskriget.

Kände du igen berättelserna i Svetlanas böcker från det som din mamma har berättat för dig?

– Ja, de om andra världskriget. Hitler hatade judar, han tyckte inte om handikappade eller romer, säger Gabriel Jovanovich.

Under besöket får barnen träffa Nobelpristagaren, men Gabriel Jovanovich hade också ett eget uppdrag under dagen. Han höll ett föredrag om Alfred Nobel för Svetlana Aleksijevitj.

– Jag ska läsa om Alfred Nobel och hans liv. Han uppfann dynamiten genom att blanda nitroglycerin och sand, och hans bror dog i en explosion.

I publiken fanns Gabriels mamma, Rosmari Tan Jankovich, för att lyssna på föredraget om Nobel. Hon säger att hon tyckte alla barnen var jätteduktiga.

– Wow, jag är mer än stolt. Det finns inga ord. Jag är glad att han presenterade sig som rom. I dagsläget vågar vi inte ens presentera oss som romer så jag är jättestolt, säger Rosmari Tan Jankovich.