Högtidlig utdelning av Lilla Nobelpriset

1:15 min

Integration, främlingsfientlighet och utanförskap var årets teman när Gråboskolans elever traditionsenligt skrev egna berättelser inför Lilla Nobeldagen. Rebecca Regen i årskurs 6 tog hem pris för andra året i rad.

Rektor Jörgen Norström shakar loss inför Lilla Nobelpriset

Det var hög stämning på Gråboskolan när det var dags för utdelning av skolans egna litteraturpriser, en tradition som pågått sedan 1999. Elever i alla årskurser har skrivit och illustrerat sina egna berättelser, med syftet är att främja deras förmåga att skriva egna berättelser. 

Rebecca Regen som går i årskurs 6 fick ta emot pris för andra året i rad.

- Jag skrev om en tjej som mår väldigt dåligt. Personliga grejer, hon mår dåligt hemma, och uttrycker det genom att hon mobbar en av sina klasskamrater som hon egentligen tycker väldigt mycket om.

Många av klasskompisarna skrev om mobbing utifrån den mobbades perspektiv, och därför ville Rebecca lyfta fram även en annan sida.

- Det är inte alltid bara den som blir mobbad som är utsatt, utan det kan vara mobbaren också, så därför ville jag skriva om det.

Även Ronja Carlsson Schulze, Ludvig Myrbäck, Virgil Heselius, Agnes Johansson, Ida Pettersson och Maria Ryftenius tilldelades litteraturpriser, och en rad elever fick hederpriser för bästa bild och bästa inledning.

Årets Lilla Nobeldag på Gråboskolan är också en temadag om "Demokrati för barns framtid", som bland annat framträdde med dans innan prisutdelningen.